Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

ΜΑΘΗΜΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ


Λίγα λόγια από την υπεύθυνη του μαθήματος:

Ένεκα του οποίου δεν επιθυμώ να εμπλέξω τα παιδιά με τυπώματα, χημικά και λοιπά επικίνδυνα, θα πράξω αλλιώς. Στην ψηφιακή εποχή που ζούμε, που ημπορεί ο πας παις ή με αγνωσία να σηκώσει τη μηχανή – η οποία τα κάνει όλα μόνη της – και να τραβήξει τη φωτογραφία της χρονιάς, θέλω να προσπαθήσω να τους ανοίξω το μάτι, το συναίσθημα, τη φαντασία.

Μαθήματα για την αγάπη, την ελευθερία, το σεβασμό. Εισαγωγή για όλους στην πρώτη κάμερα (camera obscura) και τη λειτουργία της, μαθήματα του φωτός, του κάδρου, της φύσης, του πορτραίτου, της κίνησης, της σκιάς και της φυσιογνωμιστικής σε ανάλογα τμήματα.

Γνωριμία στη μεγάλη γκάμα της φωτογραφίας με εκπαιδευτικές εξορμήσεις και αλλεπάλληλες λήψεις αναλυόμενες στον υπολογιστή.

Στο τέλος του σχολικού έτους θα προκύπτει έκθεση με τα έργα των μαθητών.

Έχοντας σαν πρώτο μέλημα την ανεβασμένη ψυχολογία των παιδιών δύναμαι να τους δείξω τη θετική γωνιά λήψης στο πρίσμα της ζωής, εμπεδώνοντας στην αγάπη.

Διδακτέα ύλη

Τάξη Α’ και Β’: Εισαγωγή στη φωτογραφία με παραμύθια, τεχνοτροπίες παιδικές, εικόνες, σχήματα, χρώματα κ.α. Αναφορές στα πολύτιμα μάτια μας, στην αγάπη, τον άνθρωπο, τη φύση. Επαφή με τη φωτογραφική μηχανή.

Τάξη Γ’ και Δ’: Μαθαίνουμε να κρατάμε τη μηχανή-καδράρισμα-εισαγωγή στο «θωρείν» με τεστ παρατηρητικότητας- γραπτή έκθεση- ασκήσεις («διάβασμα» σχημάτων στα σύννεφα, αναγνώριση συναισθημάτων στους ανθρώπινους μορφασμούς κ.α.)- είδη φωτογραφίας-λήψεις.

Τάξη Ε’ και ΣΤ’: Ιστορία της φωτογραφίας, camera obscura (κατανοητή στον πίνακα) – τεστς- ψηφιακές λήψεις (πορτραίτα, φύση, still life κ.α.) – ανάλυση στον υπολογιστή- εκθέσεις κρίσεως και (τύπου) διαγωνίσματα περί φωτογραφικών επιλογών, κάδρου και φωτός.

Ωράριο μαθημάτων (μετά τη λήξη του σχολικού προγράμματος):

Πέμπτη 1η ώρα Β’ Τάξη
2η ώρα Γ’ και Δ’ Τάξη
Παρασκευή 1η ώρα Α’ Τάξη
2η ώρα Ε’ και ΣΤ’ Τάξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου